Реставрація дверей

При ремонті квартир або будинків у більшості випадків потрібна заміна міжкімнатних дверей у зв'язку з незадовільним станом. З цієї ситуації є два виходи – покупка нових дверей або реставрація – відновлення зовнішнього вигляду старих дверей. Для проведення реставрації дверей знадобиться спеціальний інструмент та професійний підхід до роботи.

Необхідні інструменти та матеріали для реставрації дверей

Реставрація дверей – досить складний процес відновлення зовнішнього вигляду дверей, що складається із низки послідовних етапів. Мало просто пофарбувати і покрити двері плівкою, що самоклеїться, для повної реставрації знімаються всі шари фарби, поверхня шліфується, після чого готовий виріб покривається лаком або емаллю. Реставрація дверей – більш дешевий варіант, порівняно з повною заміною виробу. Необхідні інструменти для роботи:

  • електродриль;
  • будівельний спеціальний фен;
  • пилка пазового типу;
  • шпателя, пензля;
  • молоток, викрутка;
  • шкуротер;
  • фомка.

Крім того, перед реставрацією дверей вам слід придбати ґрунтовку, наждачку, шпаклівку, лак або фарбу, лиштву та штапики (останні – для скляних дверей).

Стадії реставрації дверей

На першому етапі двері знімаються з петель і переносяться до приміщення, де проводитиметься реставрація. З дверей, поміщених на рівну поверхню, знімаються замки, ручки, якщо це скляні двері – то шибки. Наступна стадія – зняття фарби за допомогою будівельного фена та шпателя. Процедура зняття фарби відбувається в такий спосіб: маленькі пофарбовані ділянки піддягають феном, після чого видаляють ці ділянки за допомогою шпателя.

Якщо залишаються ділянки, неліквідовані феном і шпателем, то наступному етапі ті пофарбовані місця на двері шліфуються вручну. Для виконання цих дій вам знадобиться шкуротер із наждачкою. Після виконання всіх процедур двері повинні бути абсолютно рівними, без шорсткостей. Двері готові для нанесення ґрунтовки та подальшого сушіння.

Забарвлення підготовлених таким чином дверей здійснюють у дві стадії. На першому етапі на неї наносять матову емаль, а потім – фарбу. Перед фарбуванням із дверей видаляють пилові частинки. Фарбування здійснюється з використанням стандартного малярського пензля. При повному висиханні поверхню дверей шліфують наждачкою видалення пилових частинок мікроскопічної форми. Новий шар фарби можна наносити лише після того, як висох попередній шар повністю. Після того, як нанесено останній шар, у двері при необхідності поміщаються шибки, закріплюючи надійно штапиками. Потім на двері кріпиться фурнітура та замки.

Описана процедура реставрації дверей стандартна. Часто використовують інші технології:

  • обклеювання дверного полотна шпоном;
  • оздоблення дверей рельєфними декоративними планками;
  • обклеювання брусом та багато інших.

Це більш дорогі варіанти реставрації, в результаті яких двері набувають розкішного та презентабельного зовнішнього вигляду.

Загалом реставрація дверей – ефективний та якісний спосіб відновлення зовнішнього вигляду дверних полотен за доступною ціною та з мінімальним набором спеціального інструментарію. Реставрація дверей у Черкасах – доступний та економічно вигідний варіант.